Dzień zdrowej żywności - 25 października'08

Dzień zdrowej żywności

Dnia 25 października w naszej szkole obchodziliśmy Dzień Zdrowej Żywności. W obecnym świecie to co jemy i to w jaki sposób się odżywiamy ma dla naszego organizmu bardzo duże znaczenie zdrowotne. Uczniowie i nauczyciele w tym dniu kontrolowali co jedzą i w jakich ilościach. Postanowiliśmy zorganizować wspólne drugie śniadanie. Poszczególne klasy przygotowały pyszne kanapki, sałatki, surówki owocowe i warzywne. Zamiast napojów gazowanych lub tych z kartonika piliśmy aromatyczne soki zrobione przez nasze mamy, babcie czy też wychowawców. Na deser zaś mieliśmy pachnące jabłka oraz smakowite konfitury i powidła. Wszystkim smakowało to wyjątkowe śniadanie. Wspólne spożywanie posiłku przypadło nam do gustu. Ponadto w tym dniu rysowaliśmy plakaty, dzięki którym zachęcaliśmy kolegów i koleżanki do tego, aby w ich codziennym jadłospisie znalazły się warzywa i owoce. Nie zabrakło również gazetki poświęconej zdrowemu odżywianiu.
Podsumowaniem dnia była prezentacja na temat Zdrowego Odżywiania Dzieci i Młodzieży oraz klasowe konkursy dotyczące tej tematyki.